Cum arata industria de rent a car in Decembrie

In luna decembrie companiile de inchirieri auto primesc numeroase comenzi, in special din partea persoanelor care se intorc in Romania pentru a petrece sarbatorile alaturi de familie. In aeroporturile romanesti, numarul de zboruri in aceasta perioada se dubleaza, la fel si comenzile pentru serviciile locale de inchirieri auto.

Pentru aceasta perioada rezervarile au fost facute si cu doua sau trei luni inainte, altfel exista riscul ca in momentul in care veti ajunge in tara sa nu gasiti masini de inchiriat. Ininte de a pleca la drum cu masina inchiriata, ar fi bine sa fiti familiarizati cu regulile de circulatie aplicate in Romania, astfel veti evita situatiile neplacute din trafic si chiar eventualele amenzi primite din partea politiei rutiere.

In al doilea rand ar trebui sa verificati cu atentie daca masina este echipata cu anvelope de iarna, in Romania de la data de 1 noiembrie, acestea sunt obligatorii prin lege in conditiile in care circulati pe drumuri acoperite de zapada sau de polei. De obicei, firmele de inchirieri auto, nu predau autoturismele clientilor fara sa monteze pe acestea cauciucuri de iarna si fara sa verifice cu atentie masina daca este echipata corespunzator pentru sezonul rece.

Inainte de semnarea contractului de inchirieri auto, ar fi bine sa discutati cu agentul care v-a adus masina, care sunt conditiile de inchiriere, precum si daca va poate fi adusa o masina la schimb in cazul unui eveniment rutier, sau daca cea pe care ati primit-o se defecteaza. Majoritatea firmelor de rent a car, isi asuma responsabilitatea ca in momentul in care masina pe care v-au predat-o va suferi vreun defect si aceasta nu va mai porni, sa va aduca alta la schimb contra aceleiasi sume de bani.

In momentul in care veti pleca la drum, ar fi bine sa va asigurati ca rezervorul masinii este plin, astfel veti evita sa stati cu motorul oprit la temperaturi scazute in situatia unor ambuteiaje rutiere.

Daca drumurile pe care veti circula sunt acoperite cu un strat de zapada sau de gheata, ar fi bine sa reduceti viteza de rulare, pentru a evita derapajele pe carosabilul umed. Pe langa viteza scazuta de rulare este important sa mentineti si o distanta suficient de mare fata de celelalte masini, astfel autoturismul va putea fi oprit in conditii de siguranta.

Incercati sa folositi pe cat posibil frana de motor, aceasta va ajuta sa reduceti viteza pe carosabilul acoperit de zapada. Daca drumul este foarte inzapezit, va puteti opri la cea mai apropiata benzinarie si de acolo puteti achizitiona lanturi, pe care le puteti monta pe rotile masinii, acestea sunt foarte utile si au o aderenta foarte buna pe zapada. Daca veti respecta aceste sugestii, veti evita situatiile neplacute din trafic si veti petrece sarbatorile alaturi de familie.

Care este adevaratul cost al inchirierilor auto

Atentie cumparatori: Pretul pe care il vedeti imprimat cu litere mari in reclame ar putea deveni atat de umflat cu taxe locale si statale, taxe de aeroport, taxe pentru soferi suplimentari, asigurari, facturi de combustibil si taxe de predare incat ati putea ca la final sa platiti mai mult decat dublu din suma la care v-ati fi asteptat.

De asemenea pretul promovat ar putea fi valabil doar in afara sezonului ori pentru o categorie de autoturisme a caror dimensiune nu v-ar avantaja. In ultimii ani marile motoare de rezervari au devenit mult mai transparente in ceea ce priveste preturile de inchiriere si de regula va vor afisa pretul integral ce include taxele estimate inca din timpul procesului de rezervare.

Precum companiile aeriene, firmele mari de inchirieri auto au adoptat “managementul randamentului”. Acest lucru se traduce prin faptul ca isi pot ajusta rapid preturile in functie de schimbarile intervenite si de masinile disponibile si astfel cotatia de pret furnizata este valabila doar pentru momentul acela. Daca nu rezervati imediat, pretul s-ar putea schimba.

La momentul livrarii

Daca prima dumneavoastra deplasare are loc noaptea de la aeroport la hotel, de ce sa nu luati un taxi? Facand acest lucru veti economisi o zi de inchiriere. Chiar daca trebuie sa conduceti in ziua aterizarii, nu trebuie neaparat sa ridicati masina de la aeroport. Conform celor de la Hermin Rent a car daca ridicati autoturismul din alta zona a orasului ati putea evita plata unor taxe suplimentare de aeroport.

Daca aveti o asigurare auto personala ori daca platiti inchirierea cu un card premium veti fi probabil acoperit, cel putin in caz de accident – asadar nu va trebui sa achizitionati o polita suplimentara din partea companiei. Daca aveti indoieli contactati agentul dumneavoastra de asigurari sau emitentul cardului pe care il detineti.

Inainte de a parasi locul de preluare al masinii verificati cu atentie caroseria pentru eventuale pagube. Asigurati-va ca luminile si semnalizarile functioneaza corespunzator si verificati kilometrii masinii.

Raportati de indata orice neregula.

Familiarizati-va cu comenzile autoturismului inainte de a parasi locul de receptie. Uitati-va pe ce parte se afla rezervorul de combustibil si invatati cum sa folositi luminile, stergatoarele si semnalizarile. Desi pare destul de clar, va trebui sa tineti minte marca, modelul si culoarea masinii dumneavoastra – in acest fel nu o veti pierde atunci cand o parcati pentru prima data intr-un loc aglomerat!

Returnarea masinii

Fiti atenti la planurile de alimentare preplatite. Asigurati-va ca ati umplut rezervorul inainte de a returna autoturismul – in acest mod veti plati doar benzina consumata efectiv. Incercati sa evitati statiile de alimentare din preajma aeroportului inainte de a preda masina – preturile tind sa fie mai ridicate in aceste locuri. Mai bine faceti plinul cu cateva mile mai inainte. Mai bine de atat: Verificati GasBuddy.com inaintea calatoriei pentru a descoperi cele mai ieftine benzinarii din zona dumneavoastra.

Ar putea parea de necrezut, insa returnarea masinii mai devreme v-ar putea costa ceva mai mult. Va trebui sa achitati o taxa de returnare anticipata sau chiar mai rau, rata s-ar putea schimba lasandu-va responsabil cu plata diferentei. ( Daca de exemplu ati optat pentru o rata saptamanala si returnati masina dupa doar sase zile, ati putea plati o rata zilnica mult mai ridicata).
Desigur, returnarea masinii cu intarziere va va costa – multe companii ofera o perioada de gratie de numai 30 de minute inainte de a incepe sa va taxeze suplimentar.

Inainte de a parasi autoturismul asigurati-va ca nu ati uitat in interior obiecte personale. Nu uitati sa verificati portbagajul. Lucrurile ce se pierd cel mai des sunt telefoanele mobile, ochelarii de soare si umbrelele.

Asigurati-va ca cel ce va facete receptia autoturismului va verifica masina in prezenta dumneavoastra si ca va veti pune de acord asupra oricarei nereguli. Examinati contractul de inchiriere cu atentie pentru a observa toate taxele si asigurati-va ca agentul va va taxa doar cu ceea ce trebuie in timp ce asteptati.