Cum te ajuta un notar atunci cand vrei sa cumperi o casa

Ai cautat cu atentie si cu rabdare pana cand ai gasit casa de vis. Ai finalizat detaliile cu vanzatorul si ai primit deja confirmarea, dar acum te mai asteapta un singur pas important: programarea la notariat. Daca achizitionezi o proprietate sau un teren, atunci este necesar sa legalizati contractul, pentru ca tranzactia sa fie considerata obligatorie din punct de vedere juridic. Notarul este cel care ofera o garantie suplimentara, fiind un tert neutru care protejeaza atat cumparatorul, cat si vanzatorul.

De obicei, cumparatorul selecteaza notariatul si suporta si costurile acestuia in cazul majoritatii achizitiilor imobiliare. In cazul cumpararii unui apartament nou pentru prima data, vanzatorul poate face selectia, deoarece acordurile ulterioare sunt adesea incheiate in pralabil, iar notarul este deja familiarizat cu proiectul. In cazul in care nu exista o definitie formala din punct de vedere legal, cumparatorul si vanzatorul pot conveni in mod individual cine va selecta notariatul.

Taxele notariale sunt stabilite prin lege, astfel incat alegerea notariatului nu ar trebui sa fie influentata de costuri. Cu atat de multi notari Targu Jiu pe piata, este important sa alegi unul care sa fie usor accesibil si disponibil, preferabil in apropierea casei tale. Asigurata-te in prealabil de competenta profesionala a notarului si obtine o a doua opinie sau o recomandare. Deoarece cumparatorul suporta costurile, este important sa te bazezi pe primul instinct.

Intalnirea dintre vanzator si cumparator are loc la notar doar dupa ce au convenit asupra achizitiei imobilului si a tuturor detaliilor, inclusiv pretul de cumparare, pasivele, finantarea constructiei sau orice alt acord auxiliar. In plus, notarul verifica in prealabil indeplinirea tuturor conditiilor necesare pentru cumparare.

Cu doua saptamani inainte de intalnirea la notar, notarul trimite un proiect de contract catre ambele parti. Acestia au suficient timp pentru a-l verifica si pentru a aduce orice modificari necesare. In plus fata de continutul standard al unui contract de cumparare imobiliara, proiectul de contract include toate acordurile individuale, cum ar fi achizitionarea bucatariilor amenajate sau a altor obiecte de mobilier incorporat.

Mare parte din cadrul unui contract are un continut standard, prestabilit de catre notar, remarca www.notar-romania.net. Cu toate acestea, atunci cand se incheie un contract de vanzare-cumparare imobiliar acesta va contine si alte acorduri care au fost incheiate individual. Se poate include un acord cu vecinii sau cu o institutie de stat.

Codul Civil spune foarte clar ca atunci cand are loc o schimbare a dreptului de proprietate asupra unui imobil sau a unui teren, tranzactia se face in fata unui notar, care trebuie sa fie mereu impartial. Toate partile implicate au dreptul sa beneficieze de consultanta juridica, fara a fi efectuate discriminari. Notarul va explica vanzatorului si cumparatorului toate aspectele tranzactiei.

Nu in ultimul rand, daca in loc de vanzare are loc defapt un schimb de proprietati, notarul va initia procesele ulterioare ce trebuie realizate. Acesta va incepe cu un proiect, dupa care va continua cu rescrierea cartii funciare. Astfel, notarul public intermediaza tranzactiile, dar in acelasi timp verifica ca totul sa fie corect din punct de vedere legal. Orice miscare trebuie sa fie transparenta.

De ce se decid oamenii sa isi faca un tatuaj

Ionut a stat intins, linistit si nemiscat, timp de treizeci de minute, in timp ce un strain il intepa in mod repetat cu ace ascutite, facandu-i sa curga sange din picior. Ionut isi facea un tatuaj. Prietenul sau Alex si-a facut recent un tatuaj, iar Ionut a fost atat de impresionat de curajul lui Alex si de tatuajul lui, incat a decis sa-si faca si el unul. Sa-ti faci un tatuaj pentru ca prietenii sau colegii tai au si ei unul este doar unul dintre motivele pentru care multi tineri din ziua de azi isi fac tatuaje. Presiunea colegilor, influenta mass-media si exprimarea personala sunt cateva dintre motivele comune pentru care cineva decide sa se tatueze in ziua de azi.

Dorinta de a face parte dintr-un grup, de a fi acceptat de prieteni sau de semeni, poate avea o mare influenta asupra a ceea ce face o persoana. Uneori, purtarea unui tatuaj poate fi un semn ca apartineti unui anumit grup. Anumite grupuri sociale folosesc adesea haine si tatuaje speciale pentru a-si arata apartenenta.

De exemplu, intr-o gasca toti membrii pot purta jachete militare verzi si au „X-uri” mari tatuate pe brate. Si nu doar gastile au acest tip de „uniforma” speciala. Tinerii apartin adesea unui anumit grup de prieteni. Unele dintre aceste grupuri poarta doar haine de marca. Unii poarta doar haine negre. Altii poarta tatuaje. Cand toti prietenii unei persoane fac ceva, cum ar fi sa-si faca un tatuaj, este mai probabil ca acea persoana sa faca acelasi lucru si sa-si faca si un tatuaj, observa un artist de tatuaje sector 4.

Mass-media este o alta mare influenta in spatele popularitatii tatuajelor in ziua de azi. O mare varietate de imagini din media arata tatuaje. Tatuajele pot fi vazute pe oameni care apar in reclame care vand masini scumpe. Sportivi celebri cu tatuaje sunt afisati in reviste. Modelele de moda sunt adesea vazute in reviste si la televizor purtand haine de designer care le arata corpul tatuat cu modele detaliate si colorate. Aceste imagini media leaga tatuajele de idei de bogatie, succes si statut. Drept urmare, multi oameni decid sa-si faca un tatuaj pentru valoarea sa de moda si statut.

Nu intotdeauna influenta altor persoane sau a mass-media are ca rezultat ca o persoana sa-si faca un tatuaj, explica un catalog web cu saloane de tatuaje din Romania. Multi oameni decid sa poarte tatuaje pentru a-si exprima natura artistica, convingerile sau sentimentele lor – cu alte cuvinte, pentru a-si arata individualitatea. Un muzician dintr-o trupa rock poate sa-si tatueze o chitara pe brat. Unii ecologisti pot sa-si tatueze pe umerii lor imagini cu animale pe cale de disparitie. Indragostitii isi pot tatua numele reciproc peste inimile lor. Un tatuaj poate fi un semn public pentru a arata ce este important in viata unei persoane.

Dupa cum se poate vedea, exista multe motive pentru care tinerii de azi isi fac tatuaje. Un tatuaj poate face parte din uniforma unui grup, poate fi un semn al modei sau poate fi o expresie a individualitatii. Decizia de a-ti face un tatuaj este cel mai adesea rezultatul influentei prietenilor sau mass-media, sau al dorintei de a se exprima. Pentru Ionut, a fost un amestec al celor trei.

Ce impact au asupra mediului metalele dintr-un depozit de deseuri

Metalele ocupa aproximativ 10% din tot spatiul din depozitele de gunoi. Cu toate acestea, consumatorii pot alege sa ajute la eliminarea noilor metale trimise la gropile de gunoi prin reciclare. E recomandat sa sprijiniti acest efort din mai multe motive:

Majoritatea metalelor nu sunt biodegradabile

In timp ce metalele pot rugini si coroda, ele nu se vor biodegrada. Este unul dintre motivele pentru care vedeti obiecte antice din aur si argint atunci cand vizitati un muzeu. Cutiile de conserve dureaza aproximativ 250 de ani pentru a se descompune, in timp ce bateriile dureaza peste 100 de ani, informeaza angajatii unui centru de fier vechi Braila. Prin urmare, tinerea metalelor in afara gropilor de gunoi este esentiala.

Eliberarea toxinelor in mediu

Cand aruncati metale, acestea pot elibera toxine in mediu. Arsenicul, cadmiul, cromul, cuprul, nichelul, plumbul si mercurul sunt metale grele frecvent gasite in depozitele de gunoi. Toxinele din aceste metale sunt adesea eliberate in aer, unde pot ajunge pe terenurile agricole si pot intra in lantul trofic.

Alteori, aceste toxine intra in apele curgatoare unde pot avea un efect devastator asupra pestilor si vietii marine. In plus, metalele grele pot patrunde si in organism, ceea ce poate provoca leziuni ale creierului, insuficienta renala si hepatica. Plumbul si mercurul sunt deosebit de problematice atunci cand sunt incinerate, deoarece particulele sunt eliberate direct in aer.

Chiar si articolele care se descompun in gropile de gunoi sunt problematice. Dupa o furtuna puternica, apa curge prin gropile de gunoi si, pe masura ce o face, preia o multime de substante toxice. Apoi, aceasta apa poluata intra in paraie si in rauri, unde este foarte daunatoare pentru pestii care traiesc acolo, precum si pentru si animalele care traiesc de-a lungul malurilor.

Distrugerea habitatului

Cand oamenii aleg sa nu recicleze metalele, lucratorii din mine trebuie sa scoata metale noi. Acest lucru poate duce la pierderea habitatului, care poate avea un impact devastator asupra mediului. Cei care lucreaza in mine se confrunta adesea cu probleme respiratorii si probleme ale pielii din cauza activitatilor miniere.

In plus, metalele grele ajung adesea in aer si cad pe pasunatul din apropiere, unde caii, caprele si vitele mananca iarba si se imbolnavesc. Din pacate, unele animale pot disparea complet de pe pamant din cauza pierderii habitatului.

Productia de metan

Potrivit unor organizatii din domeniu, depozitele de deseuri pot cauza pana la 50% din emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2025. Aceste gaze vor continua sa schimbe clima de pe intreg Pamantul, astfel incat verile si iernile vor fi mai calde de la an la an. In plus, un anumit tip de incendiu fara flacara poate aparea frecvent in gropile de gunoi, eliberand o substanta toxica numita dioxina, care poate patrunde apoi in sursele de apa subterane.

Care sunt categoriile de cadastre de specialitate?

Cadastrele de specialitate sunt niste subcategorii ale cadastrului general care au rolul de a inventaria si evidenta in mod sistematic, tehnic si economci toate bunurile imobiliare care fac parte dintr-un domeniu specific de activitate. Se urmareste prin acestea obtinerea unei viziuni exacte asupra situatiei la zi si determinarea unei metode de utilizare rationale.

Acestea sunt categoriile de cadastre de specialitate:

Cadastrul agricol

Cadastrul agricol se ocupa cu tinerea in evidenta si inventarierea sistematic a tuturor terenurilor agricole care exista in tara. Acestea sunt impartite pe subcategorii in functie de tipul de folosinta si de natura solului. Se identifica detalii precum natura solului, panta, pretabilitatea la anumite culturi, clase de calitate, venitul net.

Cadastrul forestier

Cadastrul forestier are rolul de a tine evidenta si de a inventaria in mod sistematic intreg fondul forestier national si toate amenajamentele silvice existente. Cele mai importante detalii specificate sunt: suprafata, esenta lemnoasa, varsta, consistenta masei lemnoase, precum si informatii referitoare la sol, relief si clima. Acest tip de cadastru de specialitate intra in responsabilitatea Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului si are ca rol mentinerea unei utilizari rationale a padurilor din tara.

Cadastrul apelor

Cadastrul apelor se ocupa cu tinerea in evidenta si inventarierea sistemica a tuturor terenurilor care sun acoperite de ape sau stuf. De asemenea, include detalii despre instalatiile si sistemele care le deservesc, organizate pe bazine hidrografice, specificand suprafata, calitatea, folosinta, instalatiile de transport si exploatare, de protectie si ameliorare a calitatii, precum si conditiile de relief si clima. Acest tip de cadastru de specialitate este realizat sub conducerea Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Se incearca evidentierea atat calitativ, cat si cantitativ a tuturor apelor si lucrarilor de protectie a acestora.

Cadastrul fondului imobiliar

Cadastrul fondului imobiliar are rolul de a tine evidenta si de a inventaria toate corpurile de proprietate de pe teritoriul tarii. In detaliile inscrise in cadastru se specifica materialele utilizate la constructie, folosinta constructiilor, structura de baza, regimul de inaltime, tipul de fundatie, suprafata, dar si starea actuala. Procesele si operatiunile ce apartin de cadastrul fondului imobiliar sunt executate de catre Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei.

Cadastrul retelelor edilitare

Cadastrul retelelor edilitarea urmareste inventarierea si tinerea in evidenta a tuturor retelelor de utilitati publice: apa,canalizare, termoficare, gaz, electrice, telefonie si a instalatiilor care le deservesc, informeaza un profesionist in cadastru Piatra Neamt. Se specifica locul de amplasare, traseele parcurse, dimensiunile constructiilor, parametrii tehnici actuali, materialele folosite la construire si starea in care se afla retelele.

Cadastrul terenurilor cu destinatie speciala

Cadastrul terenurilor cu destinatie speciala este intocmit de catre institutiile de stats sau de catre entitatile comerciale mari, cum ar fi: mari detinatori de terenuri, ministere, departamente, regii autonome societati comerciale,etc. Cateva exemple dintre acestea sunt:

  • Cadastrul cailor ferate – se ocupa cu evidenta si inventarierea terenurilor,constructiilor, instalatiilor si starii retelei feroviare;
  • Cadastrul drumurilor – se ocupa cu evidenta si inventarierea terenurilor, constructiilor, instalatiilor si starii retelei de drumuri;
  • Cadastrul porturilor – se ocupa cu evidenta si inventarierea terenurilor, constructiilor, instalatiilor, cailor de transport, relelelor subterane si supraterane, platformelor tehnologice, care deservesc unitatile portuare;
  • Cadastrul aeroporturilor, Cadastrul industrial, Cadastrul minier, Cadastrul energetic, Cadastrul petrolier, Cadastrul monumentelor istorice, Cadastrul militar,etc.

Evidentele cadastrale specifice pot fi organizate si de detinatorii mari de proprietati funciare cu conditia sa utilizeze ca si date de baza doar ceea ce este prevazut in cadastrul general.

Piese auto de pe Internet – Economii substantiale, dar cu unele riscuri

Cumparaturile online au devenit mai populare si, din acest motiv, tot mai multi clienti apeleaza la acest mijloc convenabil pentru a cumpara diver produse. Acest lucru este si mai critic in sectorul auto din cauza afluxului de escroci care pandesc pe portalurile virtuale pentru a pacali cumparatorii. Cum va puteti cumpara piese auto de pe Internet fara probleme nedorite? Iata cateva lucruri esentiale de stiut atunci cand va pregatiti de o astfel de achizitie:

Cunoasteti diferentele dintre piesele auto

Piesele auto difera in categorii. Cativa termeni tehnici specifici asociati acestor produse care merita remarcati sunt:

  • Piese auto uzate
  • Autentic/OEM (producator de echipamente originale)
  • Aftermarket

Piesele auto uzate se refera la piesele auto care sunt recuperate din vehiculele vechi. Uneori, acestea provin din vehicule accidentate sau distruse. Desi aceste piese pot fi ieftine, ar putea pune probleme mai tarziu, deoarece riscul de calitate compromisa este mare, si poate sa nu merite cumparat pentru utilizare pe termen lung.

Piesele aftermarket se refera la piese auto proiectate de o alta companie, diferita de producatorul masinii dumneavoastra. Aceasta optiune va poate economisi de asemenea bani, dar ar putea reprezenta unele provocari atunci cand este vorba de obtinerea specificatiilor potrivite pentru automobilul dumneavoastra, explica magazinul online www.piesemotocultor.ro.

In cele din urma, OEM si piesele originale sunt cele mai ideale, deoarece exista asigurarea ca piesa auto provine de la o marca de productie de incredere. In plus, piesele sunt fiabile si sigure de utilizat. Desi sunt de obicei mai scumpe decat celelalte tipuri de pe piata, merita sa le alegeti.

Alegeti ca piesele sa fie expediate

Exista diverse forme de livrare a pieselor auto dupa achizitionarea acestora online. De obicei, aici incepe confuzia. In timp ce unele magazine online ofera sa le livreze intr-o locatie centrala pentru ridicare, altele prefera ca sa le trimite direct la destinatie.

Cumparati de pe o piata online sigura

Datorita afluxului comertului electronic, in special in sectorul auto, poate fi dificil sa detectati magazinele credibile de cele false. In cine puteti avea incredere intr-o piata atat de „zgomotoasa”? Din fericire, exista sfaturi care va ajuta sa luati aceasta decizie. In primul rand, concentrati-va doar pe nume de incredere, si magazine online cunoscute – de la care multi oameni cumpara deja. Evitati sa cadeti in capcanele magazinelor online care promit reduceri uriase, si care fac oferte prea bune pentru a fi adevarate. Mai mult, atunci cand par sa nu existe detalii de contact pe site, acesta este un alt semnal ca nu trebuie sa cumparati de acolo.

Fiti atenti la toate acestea, deoarece multi escroci pacalesc cumparatori neatenti cu astfel de tactici. Pentru a fi mai sigur, concentrati-va atentia asupra comerciantilor cu mecanisme de plata sigure. In al doilea rand, cautati pe site-ul respectiv politica lor de returnare a produselor. Mai mult, daca magazinul online ofera planuri de rate lunare, puteti fi sigur de autenticitatea acestuia.
Cumpararea de piese auto de pe web poate fi riscanta atunci cand nu aveti cunostintele necesare despre cum ar trebui sa o faceti. Atentia Dvs ar trebui sa fie concentrata pe obtinerea produselor dorite, evitarea escrocilor, si alegerea unei metode usoare de livrare.

Craciun fericit!

Dragii mei cititori, nu stiu cati sunteti ca nu v-am numarat (inca), dar vreau sa va multumesc ca mai dati pe aici din cand in cand, si mai lasati si cate un comment, si vreau totodata sa va urez si un Craciun Fericit alaturi de cei dragi, cu multe bucurii, momente placute, fericire, planuri de viitor, si asa mai departe!

Sfaturi de scoala de soferi dupa ce ati luat permisul

Fiti atenti la manevrele masinilor inalte din fata dumneavoastra.

Urmariti nu doar masina din fata dumneavoastra ci si pe cele aflate la distanta. Conducatorii vehiculelor inalte (camioane si autobuze) vad situatia de pe carosabil mult mai clar. Daca acestia schimba banda toti deodata, probabil au observat un accident sau un alt tip de blocaj existent pe drum. Urmati-le exemplul si schimbati banda si dumneavoastra.

Daca masina nu porneste, aprindeti faza lunga.

Uneori in timpul iernii masina nu va porni la prima cheie. Inainte de a incerca alte metode, incalziti bateria aprinzand faza lunga. Radioul sau alti consumatori pot fi de asemenea folositi pentru a face acest lucru.

Coborati ceva mai jos oglinda retrovizoare pe timpul noptii.

Din pacate, multi conducatori care au terminat o scoala de soferi din Romania nu stiu ca o oglinda retrovizoare standard are doua moduri: modul de zi si modul de noapte. Pentru a evita sa fiti orbiti de masina din spatele dumneavoastra, ajustati unghiul oglinzii retrovizoare coborand-o ceva mai mult pe timpul noptii.

Porniti aerul conditionat.

Chiar daca nu folositi aerul conditionat (de exemplu iarna), porniti-l cu regularitate pentru cateva minute. Altfel fluidul de racire se va deteriora iar instalatia va deveni uscata.

Folositi frana de mana cu regularitate.

Chiar daca nu realizati parcari in panta, folositi frana de mana cu regularitate pentru a o pastra functionala. Singura exceptie o reprezinta perioadele cu temperaturi foarte scazute. In astfel de situatii ar trebui sa evitati folosirea franei de mana deoarece placutele de frana ar putea ingheta.

Daca o masina de pe banda invecinata incetineste, faceti la fel.

Daca vedeti o masina pe banda invecinata ca isi reduce viteza ar trebui sa ii urmati exemplul. Probabil soferul acesteia a observat un pieton sau un animalut ce trece strada.

Nu lasati iluzia vitezei mici sa va induca in eroare.

Pe un drum drept viteza pare sa fie de 2 ori mai redusa decat cea reala. Daca nu incetiniti inaintea executarii unui viraj, masina dumneavoastra ar putea intra in derapaj.

Nu intoarceti rotile dinainte de a executa un viraj spre stanga.

Este periculos sa intoarceti rotile inaintea executarii unui viraj spre stanga. Acestea trebuie sa se afle in pozitie normala pana la executarea virajului propriu-zis. In caz contrar, daca veti fi lovit din spate de un alt autoturism exista riscul de a fi proiectat pe contrasens si de a fi lovit de o alta masina.