Ai cautat cu atentie si cu rabdare pana cand ai gasit casa de vis. Ai finalizat detaliile cu vanzatorul si ai primit deja confirmarea, dar acum te mai asteapta un singur pas important: programarea la notariat. Daca achizitionezi o proprietate sau un teren, atunci este necesar sa legalizati contractul, pentru ca tranzactia sa fie considerata obligatorie din punct de vedere juridic. Notarul este cel care ofera o garantie suplimentara, fiind un tert neutru care protejeaza atat cumparatorul, cat si vanzatorul.
De obicei, cumparatorul selecteaza notariatul si suporta si costurile acestuia in cazul majoritatii achizitiilor imobiliare. In cazul cumpararii unui apartament nou pentru prima data, vanzatorul poate face selectia, deoarece acordurile ulterioare sunt adesea incheiate in pralabil, iar notarul este deja familiarizat cu proiectul. In cazul in care nu exista o definitie formala din punct de vedere legal, cumparatorul si vanzatorul pot conveni in mod individual cine va selecta notariatul.
Taxele notariale sunt stabilite prin lege, astfel incat alegerea notariatului nu ar trebui sa fie influentata de costuri. Cu atat de multi notari Targu Jiu pe piata, este important sa alegi unul care sa fie usor accesibil si disponibil, preferabil in apropierea casei tale. Asigurata-te in prealabil de competenta profesionala a notarului si obtine o a doua opinie sau o recomandare. Deoarece cumparatorul suporta costurile, este important sa te bazezi pe primul instinct.
Intalnirea dintre vanzator si cumparator are loc la notar doar dupa ce au convenit asupra achizitiei imobilului si a tuturor detaliilor, inclusiv pretul de cumparare, pasivele, finantarea constructiei sau orice alt acord auxiliar. In plus, notarul verifica in prealabil indeplinirea tuturor conditiilor necesare pentru cumparare.
Cu doua saptamani inainte de intalnirea la notar, notarul trimite un proiect de contract catre ambele parti. Acestia au suficient timp pentru a-l verifica si pentru a aduce orice modificari necesare. In plus fata de continutul standard al unui contract de cumparare imobiliara, proiectul de contract include toate acordurile individuale, cum ar fi achizitionarea bucatariilor amenajate sau a altor obiecte de mobilier incorporat.
Mare parte din cadrul unui contract are un continut standard, prestabilit de catre notar, remarca www.notar-romania.net. Cu toate acestea, atunci cand se incheie un contract de vanzare-cumparare imobiliar acesta va contine si alte acorduri care au fost incheiate individual. Se poate include un acord cu vecinii sau cu o institutie de stat.
Codul Civil spune foarte clar ca atunci cand are loc o schimbare a dreptului de proprietate asupra unui imobil sau a unui teren, tranzactia se face in fata unui notar, care trebuie sa fie mereu impartial. Toate partile implicate au dreptul sa beneficieze de consultanta juridica, fara a fi efectuate discriminari. Notarul va explica vanzatorului si cumparatorului toate aspectele tranzactiei.
Nu in ultimul rand, daca in loc de vanzare are loc defapt un schimb de proprietati, notarul va initia procesele ulterioare ce trebuie realizate. Acesta va incepe cu un proiect, dupa care va continua cu rescrierea cartii funciare. Astfel, notarul public intermediaza tranzactiile, dar in acelasi timp verifica ca totul sa fie corect din punct de vedere legal. Orice miscare trebuie sa fie transparenta.