Nu sunt foarte multe start-up-uri in ziua de azi care sa nu fie echipate cu o sala de recreere pentru angajati, iar unul dintre cele mai intalnite jocuri este o masa ping pong sau, in functie de spatiu, chiar doua. Masa ping pong a devenit intr-un fel un simbol al culturii globale al start-up-urilor. De fapt, nenumarate miscari au fost lansate datorita acestei conexiuni profunde dintre lumea start-up-urilor si gragostea pentru jocul de ping pong.
Start-up-urile tech sunt recunoscute pentru reinventarea modului de organizare al birourilor: spatii de munca mobile, scaune de masaj, colturi cu jocuri PC, pereti din whiteboard, cafenele interne si bineinteles, mese de ping pong. Toate acestea au construit ideea ca start-up-urile au o cultura de lucru unica, amuzanta si relaxata. Desi aceste lucruri sunt distractive si provoaca ideile clasice despre cum ar trebui sa fie un birou, perceptia pe care acestea o creaza oamenilor, atat din interiorul companiei cat si din afara ei, este de fapt una falsa.
Ideea este ca nu poti picta un mural pe peretele biroului si sa il numesti “cultura” – acesta doar creaza doar o perceptie a acesteia. Adevarata cultura este data de oamenii din companie si modul in care interactioneaza unii cu altii, si acesta este motivul pentru care o masa de ping pong joaca un rol important in birourile unora dintre cele mai de succes start-up-uri.
Mesele de ping pong au devenit echipamente populare pentru birouri in anii ’90, desi initial nu erau privite ca fiind doar un beneficiu pentru angajati. O masa ping pong este intr-adevar distractiva si folosita ca intrument de recreere in zilele noastre, insa motivul original pentru care companiile si acest joc fac o echipa buna este ca jocul de ping pong reprezinta una dintre singurele activitati “active” la care nu conteaza varsta participantilor si, care in acelasi timp, imbunatateste gandirea strategica.
Cand joci ping pong, iti imbunatatesti functiile motorii, memoria pe termen lung si gandirea strategica. Cel mai interesant lucru este acela ca aceste start-up-uri tech rezolva probleme care nu au fost niciodata rezolvate inainte, sau creaza de la zero platforme care fac viata mai usoara in domenii diverse. O masa ping pong contribuie la stimularea puterii necesare creierului pentru a rezolva diverse sarcini coplesitoare.
Atunci cand joci ping-pong, antrenezi cortexul prefrontal – partea creierului responsabila pentru gandire si planificare strategica. Combinatia dintre aceasta si activitatea aerobica provoaca o alta parte a creierului numita hipocampus ( cea care permite oamenilor sa memoreze fapte si evenimente pe termen lung), lucru ajuta la crearea de idei si strategii pentru rezolvarea problemelor din birou.
Pe langa ceea ce face pentru creier, ping pong-ul este si un instrument social care ajuta angajatii si membrii echipelor sa se cunoasca mai bine si sa creeze conexiuni – aspect foarte important pentru formarea “culturii start-up”.
Companiile din industria tech inovatoare inteleg ca atunci cand un angajat petrece foarte mult timp concentrandu-se pe o singura problema sau sarcina, el isi poate pierde abilitatea mentala de a face legaturi de succes intre memorie, datele stocate si noile informatii. Acesta este motivul pentru care pauzele si jocurile la o masa de ping pong pentru 15 – 20 de minute sunt in incurajate si au devenit o parte a culturii de birou in aceste companii. Ele servesc scopului de a stimula creierul pentru a putea lucra mai mult, si spentru a putea gasi metode de a rezolva problema data.
Ping pong-ul este – cel putin pentru companiile start-up – un instrument de productivitate, spre deosebire de pauzele obisnuite de la activitatile zilnice din birou. Acesta este motivul pentru care companiile tehnologice din anii `90 indrageau atat de mult aceste pauze, si de ce o masa ping pong este atat de importanta pentru “cultura start-up” in ziua de azi.